Beer Department: juli 2009

onsdag 29 juli 2009

Brother Thelonious

Jag förstår inte det här. Februari 2007 dök Brother Thelonious från North Coast Brewing Co för första gången upp på Systembolaget. Trots ett ganska saftigt pris (tyckte jag då, jag har inte samma syn på ”saftigt pris” numera) på 79 kronor per flaska så köpte jag fem flaskor Brother Thelonious och sedan var jag fast. Då 2007 var jag förvisso i början av min karriär som konsument av amerikansk öl men Brother Thelonious var bland det bästa jag druckit.

Oktober 2008 dyker Brother Thelonious upp igen, nu som ”permanent” nyhet, på Systembolaget men till min stora förvåning så är det inte samma fantastiskt fina öl längre. Jag kan inte förklara vad som har hänt på vägen, har North Coast ändrat receptet på något vis eller är som så att jag har romantiserat mitt första intryck av Brother Thelonious?

Jag tror egentligen inte på det senare men har ytterligare en fundering, kan det vara som så att ölen har mognat på annat sätt i de 355 ml flaskor som den nu levereras i till Systembolaget jämfört med de 750 ml flaskor som den först dök upp i?

Jag vet inte, jag kan bara konstatera att den version av Brother Thelonious som nu finns på Systembolaget inte är i närheten av den första version som kom. Därmed inte sagt att det är en dålig öl numera, den är bara inte lika bra som den en gång var.

Alkoholhalten är mäktiga 9.4% i den mörkt bruna ölen men det tycker jag man inte märker ett dugg av i den tunga komplexa smaken, kan inte riktigt komma på en jämförande smak. Tyvärr innehåller smaken numera också ett element som inte borde vara där, det smakar nästan surt som ett vin som har fått bismak av alltför mycket syra och vinäger. Som tur är tycker jag att smaken försvinner efter några sippar av ölen, kanske är det smaklökarna som härdas, kanske är det den höga alkoholhalten som kickar in.

Doften är dock fin, jag tänker jul när man knäcker de första nötterna. Skummet dör snabbt av men då det finns är det vitt med mörkt brun ton i sig.

Priset på Systembolaget är 24.90 för en 355 ml flaska, Brother Thelonious är en öl som finns alla hyfsat välsorterade Systembolag.

Betyget då? Även om den Brother Thelonious som säljs nu på Systembolaget är långt ifrån den första upplaga som kom tycker jag att det är en skaplig öl. Betyget når, möjligtvis med lite nostalgi inblandad, precis upp till tre flaskor av fem möjliga.

Fotnot: En del av de intäkter som North Coast Brewing Co får in vid försäljningen av denna öl går till Thelonious Monk Institute of Jazz. Thelonious Monk var en framstående jazzpianist och kompositör som räknas till en av jazzens största musiker. Thelonious Monk dog 1982, 64 år gammal.

måndag 27 juli 2009

Samuel Adams Hallertau Imperial Pilsener

Var på ett bröllop i helgen där det bland ölen som serverades ingick Nils Oscar Pils. Av någon anledning har jag missat att det ens finns en Nils Oscar Pils, är annars förtjust i deras öl, så det blev en positiv överraskning. Den friska fina humlesmaken och beskan i Nils Oscar Pils fick mig dock att tänka på Samuel Adams Hallertau Imperial Pilsner.

Enligt etiketten så är Samuel Adams ”a little obsessed with hops”, jag vet inte om jag håller med om det direkt, inte förrän nu, då jag normalt sett tycker att de är ganska snälla på just humlen. Men… sannolikt sparade de allt till denna Hallertau Imperial Pilsener som innehåller så mycket humle och beska att det sticker i munnen och att det känns som om man dricker sand. Därmed inte sagt att jag inte gillar det, tvärtom detta är en mycket stor ölupplevelese, en rejäl käftsmäll, en öl som inte ber om ursäkt.

Färgen är mörkgul, åt det orangea hållet till. Skummet är kraftigt och vitt. Doften… tja naturligtvis så slår den kraftiga humlearomen genom även på doften, inte bara på smaken. Som namnet antyder så är det en ”Imperial” alkoholhalt på denna öl, 8,8% (enligt Systembolaget, på Samuel Adams egna etikett står det 8.1%) men ovanligt nog för en så alkoholstark lager så tycker jag inte att man känner av alkoholsmaken.

Just nu finns inte Samuel Adams Hallertau Imperial Pilsener på Systembolaget men jag hoppas innerligt att den snart dyker upp igen. Priset då den fanns på Systembolaget var 34.90 för en 355 ml flaska.

Hade väldigt liten erfarenhet av ”Imperial Pilsener” när jag smakade Samuel Adams variant av denna öl, det är definitivt en öltyp som jag kommer att köpa igen om jag får chansen.

Betyget då? Utan någon som helst tvekan sätter jag betyget till fyra flaskor av fem möjliga, den femte flaskan är dessutom mycket nära att ramla in den med. Samuel Adams Imperial Pilsener är verkligen ingenting för dig om du inte gillar humlesmak och stor beska men den är å andra sidan näst intill ett måste att prova om det är något du gillar. Det enda som hindrar Samuel Adams Imperial Pilsener från att nå toppbetyget är att det knappast en öl som man ens kan dricka flera av under en kväll.

tisdag 21 juli 2009

Budweiser

Budweiser. En gång till Budweiser. Det känns nästan som ett skällsord eller rentav en svordom eller hur? Alltid detta Budweiser, utskällt, hånat, illa omtyckt och storsäljande Budweiser. Om man ber en person på gatan i Sverige att säga något om amerikansk öl så tror jag att det vanligaste svaret skulle vara ”Budweiser” tillsammans med en kommentar i still med ”vattnig öl” eller något liknande.

Och visst ligger det en del i detta. Det är inte mycket smak på Budweiser. Inte mycket till doft heller för delen. Skummet är näst intill obefintligt när man häller upp den. Färgen är lite ljusgul åt det genomskinliga hållet till.

Men på något vis tycker jag att Budweiser ändå fungerar. Det är inte min favoritöl på något sätt, tvärtom den ligger ganska långt ned på listan, men lik förbaskat har den sina stunder. En varm sommardag dricker jag gärna Budweiser till förmån för en humletung ale eller en kolsvart stout.

Budweiser är en öl som finns med i Systembolagets grundutbud, det vill säga den finns normalt till försäljning på alla Systembolag i landet. Priset är 14.10 för en 330 ml flaska.

Betyget då? Tja det är väl knappst det självutnämnda ”King of Beers” som gäller, men jag kan inte heller totalsåga Budweiser. Det är inte mycket öl du får för pengarna men den är klart drickbar och jag drar mig inte heller för att dricka den då och då. Betyget blir därför två flaskor av fem möjliga.

Fotnot: Jag har två speciella minnen som rör Budweiser. Den första är en av de vackraste skådespel jag har sett då jag stod på Zuma Beach i Los Angeles och såg solen gå ned. I handen hade jag en iskall Budweiser. Den andra är att Budweiser är den öl som jag och min (numera) hustru drack till middagen efter det vi hade förlovat oss på Rockaway Beach i New York. Kan det vara som så att Budweiser är den ultimala strandölen?

söndag 19 juli 2009

Rogue XS Imperial Indian Pale Ale 2008

En gång i tiden så hade jag en begränsning, ingen öl som jag köpte på Systembolaget fick kosta mer än 100 kronor per flaska. Denna begränsning sprack när jag för första gången fick se flaskorna med Rogue Brewerys öl i XS-serien, jag var bara tvungen att ha dem. (Sedan dess har jag inte haft några problem med att köpa öl dyrare än 100 kronor per flaska men det är en helt annan historia).

Rogue Imperial Indian Pale Ale är som de flesta öl av India Pale Ale typ fylld av en smak av humle. Ordentligt med humle. Men i detta fall så är det kanske ändå inte humlen som dominerar, smaken är väldigt fruktig men jag tycker också att det finns en del brödigt innehåll nästan åt det mörkare och vörtigare öl som man kan hitta runt jul. Alkoholhalten är mäktiga 9,5% men den märker man inte ett dugg av, alkoholen är mycket väl dold av alla fina smaker i ölen.

Doften är på ett likande sätt åt fylld med humle men jag tycker också att man får vibbar av när man går in ett bageri som alldeles nyligen har bakat bröd.

Den stora överraskningen är kanske hur ölen ser ut när jag häller upp den, ett fast och fint skum kröner glaset som annars innehåller en förvånandsvärt grumlig, nästan ogenomskinlig dryck. Detta är väldigt olikt de andra öl jag har druckit av typen India Pale Ale. Ett tag är funderar jag på jag har missat att det är en jästfällning i ölen men jag kan inte se att så skulle vara fallet så jag antar att det är precis som så denna öl skall se ut.

När jag dricker Rogue XS Imperial Indian Pale Ale så ställer jag mig några frågor.

Är det det den häftigaste ölflaska jag har köpt? Utan tvekan "ja". Förvisso finns viss konkurrens från Brooklyn Brewerys specialupplagor (Local No 1 med flera) men i slutändan så tror jag inte att öl kan säljas i så mycket häftigare flaskor än denna.

Är det en god öl? Lika tveklöst "Ja".

Är det en prisvärd öl? Tyvärr lika tveklöst "Nej". 2008 års upplaga av Rogue XS Imperial Indian Pale Ale kostade 119.10 per 750 ml flaska när den fanns på Systembolaget förra året. Det är till exempel tre gånger dyrare än literpriset på North Coast Brewerys "Red Seal Ale" men jag får inte en öl som är tre gånger bättre.

Skulle jag ändå rekommendera att köpa den? Med viss tvekan "Ja", kanske framför allt för den otroliga flaskan, ett riktigt tungt glas i stil med en gammal Höganäskruka i lergods. Det är värt att prova Rogue XS Imperial Indian Pale Ale men jag skulle aldrig köpa mer än en flaska av den.

2008 års upplaga av Rogue XS Imperial Indian Pale Ale finns inte längre att köpa på Systembolaget det gör dock 2009 års upplaga om än i några få exemplar. 2009 års version är lite dyrare, 139,60 för en 750 ml flaska. Jag har en flaska av den senare också men den har jag inte druckit ännu så jag kan inte säga hur pass lika de är i doft och smak.

Betyget blir tre flaskor av fem möjliga. Smaken är utmärkt, det är inte priset.

tisdag 14 juli 2009

Shipyard Summer Ale

Shipyard Summer Ale är en tillfällig nyhet på Systembolaget från bryggeriet Shipyard som du hittar i Portland i staten Maine i USA. Priset är 15,90 för per 355 cl flaska och du har fortfarande möjlighet att köpa den på Systembolaget men den börjar ta slut.

Så fort det står "Summer" på en flaska så blir jag misstänksam. Inte ens Samuel Adams och Brooklyn Brewery som i mitt tycke båda normalt sett gör utmärkt öl kommer undan med sina sommarvarianter och tyvärr är inte heller Shipyards försök något bättre.

Det lovar gott, när jag tappar upp denna ale i ett glas så får jag till ett härligt skum, men sedan tar det slut. Lukten är obefintlig, färgen säger ingenting speciellt och när jag tar ett första smakprov så är, som jag fruktade med "Summer", citrussmaken är det som framför allt tränger genom. Tyvärr.

Hur kommer det sig att en amerikansk "Summer" variant av öl nästan alltid bara smakar citron eller surt?

Shipyard Summer Ale är rätt ok om man dricker en flaska i taget, sedan är dosen för dagen nådd. Jag kan inte rekommendera denna öl men det finns ändå något bortom all citrussmak. Betyget får bli två flaskor av fem möjliga men den andra flaskan har en kraftig spricka.

måndag 13 juli 2009

Augustinyheter på Systembolaget

På Systembolagets hemsida kan man nu hitta en pdf-version av nyhetsbladet för augusti. Augusti månad bjuder på tre stycken nya amerikanska öl.


Sierra Nevada Bigfoot Ale:


Precis som jag skrev om Sierra Nevada ESB så tidigare så hyser jag dubbla känslor för detta bryggeri, ibland är deras öl alldeles lysande, andra gånger inget vidare. Detta gäller även Sierra Nevada Bigfoot, en ruskigt stark ale av Barley Wine typ.

2007 års upplaga av Bigfoot var en hemsk historia, snudd på odrickbar i min mening. 2008 var å andra sidan en mycket positiv överraskning som framför allt, kanske på grund av alkoholstyrkan på över nio procent, fungerade bra till rejäl husmanskost.

Jag hoppas därmed självklart att 2009 års upplaga är mer lik 2008 än 2007, smaknoteringar kommer i början av augusti. Systembolaget tar in 6000 flaskor, priset blir 29,90 per 350 ml flaska.


Shipyard Brewer’s Choice Brown Ale:


Brewer’s Choice är en serie öl från Shipyard där, som namnet antyder, bryggaren själv får välja ut en unik smak en gång per år. De öl jag har provat i denna serie är 2007 års Honey Porter som jag minns som en öl med spännande och lång eftersmak som jag dock snabbt tröttnade på. 2008 års India Pale Ale var då betydligt bättre, en IPA med fin beska och fruktighet.

2009 så är receptet Brown Ale på engelskt manér som låter hur spännande som helst som ett altenativ till klassiska Newcastle Brown Ale. Tror att det finns två lägen på denna, antingen blir man förälskad i den eller så är det något som knappast kommer att gå till historien. 7200 flaskor tas in till Systembolaget, priset blir 19,50 per 355 ml flaska.


Brooklyn Schneider Hopfen-Weisse:


En veteöl från Brooklyn Brewery som ingår i deras serier av specialöl i speciella flaskor. Med undantag av 2008 års Oktoberfestöl så har jag inte druckit en enda dålig öl från Brooklyn så jag hyser en viss förhoppning även om denna också trots att jag inte är ett stort fan av just veteöl. Jag hoppas namnet håller vad det antyder nämligen en veteöl med en rejäl släng humle i, det vore kul att prova.

Givetvis kommer jag att köpa den inte minst för att flaskan är bland det snyggaste som jag har sett öl levereras i. Systembolaget importerar 3000 flaskor till priset av 109 kronor jämnt för en 750 ml flaska.

lördag 11 juli 2009

Brooklyn Brown Ale

Det verkar som om Brooklyn Brown Ale kan vara på väg ut från Systembolagets sortiment. Just nu finns denna öl på väldigt få Systembolag. Är det som så att det är tillfälligt svårt att få tag på Brooklyn Brown Ale eller är den på väg ut. Beer Department undersöker detta just nu och hastar samtidigt iväg till Systembolaget för att få tag på ett par flaskor utifall för säkerhets skull.

onsdag 8 juli 2009

Sierra Nevada ESB (Early Spring Beer)


Sierra Nevada är ett bryggeri som jag hyser dubbla känslor för. En del öl som jag har druckit från Sierra Nevada har tillhört mina absoluta favoriter bland de amerikanska öl som jag har druckit medan andra har varit en besvikelse eller tämligen intetsägande.

Lyckligtvis till hör Sierra Nevada ESB (Early Spring Beer) den tidigare kategorin. Sierra Nevada ESB bryggs en gång per år som en liten hyllning till våren. Förebilden är engelsk ale åt India Pale Ale hållet till, med andra ord så finns det mycket humle och härlig beska i Sierra Nevada ESB. Årets upplaga är inget undantag, trots massor av humle så är det en härlig och lättddrucken ale som erbjuds. Skummet har samma fina doft den och färgen är åt det bruna till kopparröda hållet till. Eftersmaken sprider sig även den fint i strupen men här ligger också den stora skillnaden mot förra årets upplaga, eftersmaken ligger inte kvar ligga länge och gottar sig i kroppen. Å andra sidan så var Sierra Nevada ESB 2008 en av de bättre öl jag har druckit så att använda den som referens är kanske inte helt snällt.

Priset är 26.90 per flaska på Systembolaget, det tycker i alla fall jag är ytterst prisvärt. Tyvärr behöver du lite tur för att hitta Sierra Nevada ESB på Systembolaget då det parti som tagits in i det närmaste har sålt slut det finns inte alltför många flaskor kvar. En välsorterad pub är kanske din bästa chans att få prova på Sierra Nevada ESB.

Betyget då… Om förra årets upplaga var genialisk så når årets upplaga inte riktigt upp i samma nivå. Dock… detta är i mitt tycke en mycket bra öl som jag vill ge fyra flaskor av fem möjliga i betyg.

torsdag 2 juli 2009

Månadens pub

Först ut i denna kategori blir ett av mina favoritställen i Stockholm nämligen Loch Ness Teverna.

Loch Ness är ett litet hål i väggen på Wollmar Yxkullsgatan 5 i Stockholm, ett stenkast ifrån Mariatorget.

På Loch Ness hittar du Stockholms sannolikt trevligaste pubinnehavare Stella och Carina. Dessa två underbara personer får alltid dig att känna dig minst sagt välkommen, det är en sann glädje att gå dit.

Ölutbudet är väldigt bra i synnerhet på flaska. Specialiteten är brittisk öl från små bryggerier som man knappt har hört talas om men här finns också öl från andra länder till och med en del amerikanskt.

Maten är kanske ingenting för dig om du främst är ute efter en stor matupplevelse men i förhållande till sitt pris så smakar det ändå mycket bra. Husets burgare är något som rekommenderas.

Skall man säga något som är mindre bra med Loch Ness så är det att stället är väldigt litet men samtidigt ytterst gemytligt. Risken är dock att du inte får en sittplats på helgerna. En annan sak som drar ned ruckar den klockrena femman i betyg är att deras fatutbud är begränsat till fem-sex öl.

Totalbetyget kan dock inte bli annat än fem barspeglar av fem möjliga, Loch Ness rekomenderas starkt.

Systembolaget juli

Juli månad är en månad då Systembolaget inte lanserar några nyheter, antar att nyhetssektionen är på semester...

Återkommer med information om Systembolagets (amerikanska) ölnyheter så snart den finns tillgänglig.