Dags att gå på det tunga artelleriet igen, idag så är dags att prova en flaska Oak Aged Yeti Imperial Stout från det Colorado-baserade bryggeriet Great Divide.
Oak Aged Yeti är avknoppning eller vidareutveckling av Yeti Imperial Stout skillnaden är naturligtvis att Oak Aged Yeti har lagrats på ekfat och därmed fått en liten rundare smak, också något mer lättdrucken skulle nog jag vilja påstå.
Att slå upp en Oak Aged Yeti är som att fylla på motorolja i min gamla Volvo 240. Färgen är i det närmaste svart men det finns också en vacker brun ton i allt det svarta hos ölen. Skummet lägger sig hyfsat högt i glaset, tätt och mockafärgat. En sak som slår mig är att Oak Aged Yeti är tämligen rik på kolsyra, i synnerhet för att vara en (Imperial) Stout.
Doften överraskar inte till en början, här finns toner av choklad och kaffe. Men till min glädje så slutar det inte där, Oak Age Yeti doftar också härligt av vanilj och nötter.
Smaken på Oak Aged Yeti innehåller precis samma smaker som doften, massor av kaffe och choklad blandat med en mycket fin ton av vanilj. De första sekunderna när jag smakar Oak Aged Yeti är riktigt trevlig men sedan händer något. Eftersmaken är tyvärr inte riktigt lika angenäm då den tenderar att dra lite för mycket åt det bittra hållet. Alla dessa smaker döljer dock väl alkoholhalten på 9.5%.
Just nu går det inte att köpa Oak Aged Yeti på Systembolaget då den sist fanns så var prislappen 84.90 för en 650 ml flaska. Både Oak Age Yeti och släktingen Yeti Imperial Stout har dock funnits då och då på Systembolaget, förhoppningsvis dyker dessa upp igen eller varför inte de övriga släktingarna i Yeti-familjen som är smaksatta av choklad eller espresso.
Avslutningsvis är det dags för en bedömning av Oak Aged Yeti. Jag tycker betydligt bättre om denna Oak Aged variant av Yeti Imperial Stout, en öl som jag tyckte var rentav svårdrucken. Lagringen på ekfat har rundat av smaken och gett ölen en fin ton av vanilj. Eklagringen gör dock samtidigt att Oak Aged Yeti känns lite feg, aningens för snäll. Betyget slutar därför på tre flaskor av fem möjliga.
Fotnot: Man kan ju alltid spekulera i varför Great Divide-bryggeriet med sin närhet till Klippiga Bergen väljer att döpa en öl till "Yeti" en varelse som man normalt förknippar Himalaya. Min gissning är att det är så enkelt som att bryggeriet Sierra Nevada var snabbare än Great Divide att registrera namnet på den varelse som i regel förknippar med Nordamerika då de döpte sin Barley Wine till "Bigfoot".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar