Beer Department: januari 2010

söndag 24 januari 2010

Uppdateringar

För tillfället så duggar det inte så tätt med uppdateringarna på Beer Department, en massa privata saker har prioritet just nu.

Beer Department kommer dock att leva vidare även om det går på lite lågvarv för tillfället. Fler öl, fler pubar och andra ölnyheter dyker upp så småningom, just nu vet jag dock inte när.

söndag 17 januari 2010

Vårnyheter på Systembolaget

Under 2010 kommer Systembolaget göra om sin lansering av nyheter lite grand. De senaste åren har nyheter dykt upp i början på månaden tio gånger per år, undantagen har varit i januari och juli. Dessa nyhetssläpp har varit tillfälliga med undantag av april och oktober då tanken har varit att de nyheter som släpps dessa månader skall finnas tillgängliga i minst ett år.

I år provar Systembolaget ett nytt koncept. De långsiktiga nyhetssläppen finns kvar även 2010, den lilla modifikationen är att dessa nyhetssläpp kommer att ske 24/3 och 1/10. Dessa släpp är som tidigare tänkt att finnas tillgängliga i ett år.

Övriga nyhetssläpp är i år enbart fyra stycken och är tänkt att vara lite säsongsbaserade, vår (släpps 1/2), sommar (släpps 3/5), höst (släpps 1/9) samt vinter (släpps 15/11). Färre nyhetssläpp alltså men i gengäld är det tänkt att det som ingår i dessa nyhetssläpp skall finnas tillgängligt upp till fyra månader. Förhoppningsvis är då partierna större, så pass stora att de inte tar slut på en eller ett par dagar som ibland varit fallet tidigare.

Som jag har förstått det kommer precis som tidigare mindre partier av nyheter släppas mitt i månaden även under 2010.

Nåväl till saken och de öl som ingår i vårens nyhetssläpp.

Double Bastard:
Double Bastard är en ale från det Kalifornien-baserade bryggeriet Stone Brewing Co. Stone Brewing Co har varit representerat ett antal gånger på Systembolaget nu, rent generellt har jag inte gillat deras öl så värst mycket. Double Bastard har jag dock druckit på lokal tidigare och gillat så jag ser fram mot att få tag på ett flaskor av den. Priset är 89.90 för en 650 ml flaska.

Hop Ottin' IPA:
Vad jag kan komma på nu så får vi februari för första gången chansen att köpa en öl ifrån det Kalifornien-baserade bryggeriet Anderson Valley Brewing Co. Och även om jag har varit i Kalifornien vid ett antal tillfällen kan jag inte påminna mig att jag har druckit öl från Anderson Valley. Som namnet är Hop Ottin' en India Pale Ale, priset kommer att bli 24.30 för en 355 ml flaska.

Sierra Nevada Celebration Ale 2009:
Sierra Nevada är ett Kalifornien-baserat bryggeri som vid det här laget måste ses som etablerat både på Systembolaget och för de som dricker amerikansk öl i Sverige. Ett flertal av deras öl har nått försäljningshyllorna i Sverige. Celebration Ale är en öl som har nått Systembolaget åtminstone de två senaste åren. 2007 var ingen dålig upplaga, 2008 är bland det bättre jag har druckit i ölväg så jag ser verkligen fram mot detta nyhetssläpp. Priset är 26.90 för en 355 ml flaska.

312:
Så har det åter blivit dags för en amerikansk veteöl att leta sig fram till Systembolagets hyllor. 312 Urban Wheat Ale är en veteöl från det Illinois-baserade bryggeriet Goose Island, ett bryggeri som många framhäver som världens främsta. Jag har bara druckit en enda öl från Goose Island och det var inte 312 så jag kan inte skriva under på just det men visst ser jag fram mot att få dricka en öl från det bryggeriet. Priset är 19.90 för 355 ml flaska.

På det hela taget ser det ut som vårnyheterna är spännande nog, det kan tveklöst bli en och annan rolig kväll i februari.

fredag 15 januari 2010

UnEarthly

UnEarthly är den andra ölen jag testar från det New York-baserade bryggeriet Southern Tier. Den första, Hoppe var en klar positiv överraskning så förhoppningarna är höga även på UnEarthly. Mina förhoppningar blir inte mindre av att UnEarthly, är enligt egen utsago, en Imperial India Pale Ale, det är som vanligt något som låter väldigt gott i mina öron.

Det hela börjar precis väntat, UnEarthly har en färg som väl lever upp till sin utsago av att vara en Imperial India Pale Ale, nämligen en lite mörkare variant av bärnsten. Inget konstigt där, inget överraskande där.

Doften innehåller också inga större överraskningar, enorma mängder humle, malt och bröd sprider sig i rummet. Och ja det finns även en del citrus i doften.

Smaken är som förväntat den med, mängder med humle till den grand att det sticker och kittlar i tungan. Smaken är också besk så att det räcker, här pratar vi det vita innerskalet på en grapefrukt eller en apelsin. Det låter kanske inte så gott men det är det faktiskt, i alla fall för mig som gillar öl med rejäl beska. Det är inte där UnEarthlys problem ligger.

Smaken innehåller också massor av... alkohol. Vad är nu detta tänker jag förvånat men får svaret när jag läser på etiketten att alkoholhalten är 11.0%. Varför är min nästa tanke? Varför förstöra en så god öl med en alltför tydlig ton av sprit? Jag har varit inne på det förr, men jag måste säga det igen, varför lägga ned själ och hjärta i att brygga en öl med så mycket smak för att sedan trolla bort mycket av det med en på tok för hög alkoholhalt som gör att spritigheten är det som märks tydligast? Jag förstår inte.

För tillfället finns inte UnEarthly att köpa hos Systembolaget, då den fanns så kostade UnEarthly 108 kronor för en 650 ml flaska. Är du sugen att testa UnEarthly så finns den fortfarande att köpa på mer välsorterade pubar till ett betydligt högre pris. Min rekommendation är dock att använda dina pengar till annan öl.

Vad blir då betyget för UnEarthly? UnEarthly är i grund och botten en väldigt god öl men en underbar humleton och beska. Samtidigt så är den höga alkoholhalten så påtaglig att det är det som tar över. Det i kombination med det höga priset gör att mitt betyg på UnEarthly stannar på två flaskor av fem möjliga.

torsdag 14 januari 2010

Hibernation Ale

Även om julen var mer eller mindre officiellt slut igår med tjugondag Knut allt så kom jag precis på att jag har missat att skriva om en av årets (det vill säga 2009 års) amerikanska julöl, nämligen Hibernation Ale från det Colorado-baserade bryggeriet Great Divide.

Hibernation Ale är en julöl som har funnits de senaste åren på Systembolaget. 2007 års upplaga minns jag som mycket god medan jag inte var alltför förtjust i 2008 års version. Men det är glömt nu, med öppna sinnen är det dags att smaka av 2009 års version.

Att slå upp en Hibernation Ale i ett glas har alltid varit en fröjd för ögat. Hibernation Ale är en nötbrun öl som har en röd eller rentav kopparaktig ton i sig. En vacker färg om man nu kan säga det om öl. Skummet är tjockt och bubbligt vitt med en brun ton som den tar med sig från färgen på ölen. Delar av skummet försvinner relativt snabbt men det som blir kvar ligger å andra sidan kvar väldigt länge.

Doften av Hibernation Ale är lika trevlig den, här finns massor av julens kryddor såsom ingefära, russin och minsann om man inte anar en del av den sirap som man blandar till knäck av. Vad som dock överraskar mest med Hibernation Ale är den tydliga maltiga tonen, tänk dig att du precis öppnar ett paket med hårt bröd.

Smaken då, jodå det är inget större fel på den heller. Precis som tidigare års versioner av Hibernation Ale en utmaning. Det finns så mycket i Hibernation Ale, men det utkristalliseras lite tydligare är precis det som finns i doften, sirap, russin och ingefära och generellt en klart kryddig ton. Även i smaken så överraskar Hibernation Ale med att ha en betydligt mer markerad humlesmak än vad jag minns från föregående års versioner.

Det som gör mig lite tveksam i smaken är en ton som jag tycker är lite "träig" som om ölen har lagrats på träfat vilket såvitt jag vet inte har skett. Den höga alkoholhalten på 8.7% är dock väl dold av alla smaker, alltid en stor fördel när ölen blir så pass alkoholstark.

Hibernation Ale finns fortfarande i några få exemplar på Systembolaget, har du inte köpt den ännu så har du chansen nu till reapriset 23.90 för en 355 ml flaska. Ordinarie pris var 29.90.

Så till en sammanfattning och ett betyg. Jag tycker att 2009 års version av Hibernation Ale hamnar närmare den mycket fina versionen från 2007 än den lite sämre versionen 2008. Det är en härligt smakrik öl med en komplex smak men det är också en sak med Hibernation Ale som jag inte gillar nämligen den delen av smaken som är lite "träig". Betyget blir därför fyra flaskor av fem möjliga.

söndag 10 januari 2010

Rea på Systembolaget

Nu är glada julen slut, slut, slut, juleölen kastas ut, ut, ut.

Kastas ut är kanske något överdrivet men just nu finns återstående flaskor av 2009 års julöl till nedsatt pris hos Systembolaget.

Ur en amerikansk synvinkel handlar det om:

Hibernation Ale, ordinarie pris 29.90 för en 355 ml flaska, nedsatt pris är 23.90.

Samuel Adams Winter Lager, ordinarie pris 16.90 för en 355 ml flaska, nedsatt pris är 13.50.

Anchor Christmas Ale, ordinarie pris 24:90 för en 355 ml flaska, nedsatt pris är 19.90.

Ingen av dessa öl finns i jättemånga exemplar men chansen till reafynd finns helt klart fortfarande.

lördag 9 januari 2010

Månadens pub

Efter ett tillfälligt gästspel i Göteborg så styr Beer Department kosan tillbaka till Stockholm för ett besök på Monks Café. Monks Café öppnade dörrarna på Wallingatan 38 i Stockholm för några år sedan med målet att kunna erbjuda det mest kompletta ölutbudet i Stockholm. Affärerna har tydligen gått bra för numera finns en filial på Sveavägen 39 också, men det är originalet som jag har i tankarna när jag skriver om Monks Café i detta inlägg.

Monks Café beskriver sig själva som "så nära paradiset man kan komma", för egen del så tycker jag att det är en aningens överdrivet. Monks Café har förvisso ett mycket stort ölutbud av typer av öl från hela världen, mig veterligen finns inget ställe i Stockholm som matchar utbudet. Den erfarenhet jag har av Monks Café är dock att man inte är i närheten av att hålla de 1400 sorters öl som de själva säger att de har. Visst finns massor av exempelvis amerikansk öl, men då man frågar efter sorter utöver de öl som man relativt ofta kan hitta på pubar i Stockholm så händer det lite för ofta att "den är slut just nu" eller "vi har inte fått den från leverantören ännu". Kan det måhända vara som så att man kryddar sina listor av öl som man har till försäljning lite grand?

Hur som helst det är fortfarande som så att man kan prova massor av spännande öl på Monks Café, däribland deras egen fatöl. Är man trots allt inte nöjd med det digra utbudet så erbjuder Monks Café dessutom möjligheten att brygga egen öl i deras bryggeri som ligger inhyst i lokalen på Wallingatan. Priset för att brygga sin egen öl är i skrivande stund 995 kronor, då får man nio liter öl att konsumera alla nio litrarna måste dock drickas under en och samma kväll.

Priserna på Monks Café rör sig precis som utbudet mellan relativt prisvärt till väldigt dyrt. Många gånger så är Monks Café lite väl dyra i mitt tycke, speciellt om man väljer en öl som ligger aningens utanför det "normala" utbudet.

Om ölutbudet på Monks Café är utomordentligt så är maten inte det. De gånger jag har ätit på Monks Café så har maten varit lika dålig som servicen. Man kan få ett bord sedan så dröjer det länge innan personalen dyker upp nästa gång. Den öl man beställer är inte nödvändigvis den som kommer fram till bordet små småningom. En bordsreservation behöver inte heller vara en garanti för att man verkligen skall få ett bord vid den tid som man har tänkt sig. Restaurangdelen är dessutom trång, väldigt trång.

Maten levereras på löpande band likt stadens hamburgerställen, det fungerar men det är inte mer än så. Man blir mätt men man blir inte glad av maten som serveras, speciellt inte om man räknar in en sak som prisvärdhet också, då ligger Monks Café långt ifrån många andra av de ställen jag frekvent besöker. Till Monks Cafés försvar måste jag ändå nämna att deras musslor har fått beröm av vänner till mig, personligen har jag inte testat just musslorna ännu.

Var hamnar då betyget? Jag känner mig kluven när det gäller Monks Café, utan någon som helst tvekan har de ett enormt utbud av öl, ändå går jag allt som oftast därifrån besviken. Det har hänt för många gånger nu att mer än en öl av de man försöker beställa är slut. De gånger jag har ätit på Monks Café så har det varit ganska blekt. Priserna på öl är i saftigaste laget. Då spelar det ingen roll att man har ett eget öl, ett eget bryggeri och ett stort utbud. Tyvärr. Mitt betyg på Monks Café slutar därför på två barspeglar av fem möjliga.

Fotnot: Enligt rykten som jag har hört så är ytterligare ett Monks Café på väg att öppna i Stockholm, denna gång på Bryggargatan(!) om Beer Department har förstått det hela rätt.

fredag 8 januari 2010

Mitt i månaden nyheter januari

Sitter du fortfarande på lite julöl? Har du fortfarande kvar öl att dricka från det ur amerikansk synpunkt goda ölåret 2009? Har du tänkt att ta en vit månad efter nyårsfirandet? Är plånboken tom efter att ha köpt lite för många julklappar.

I sådana fall får du lite hjälp av Systembolaget då nyhetssläppet mitt i månaden för januari enbart kommer att innehålla lansering av olika viner.

torsdag 7 januari 2010

God fortsättning

Jul, nyår och trettonhelg är över. För Beer Department innebär detta att saker och ting så sakteliga börjar återgå till det normala efter att ha varit på resande fot långt från datorer och internet de senaste veckorna.

Räkna med nya recensioner, länktips och andra nyheter under 2010 med.