Beer Department: juni 2010

tisdag 29 juni 2010

Grattis på födelesedagen...

Säger Beer Department till sig själv idag då det är exakt ett år sedan som denna blogg såg dagens ljus. Ett år senare och 148 inlägg senare så är det dags för lite tårta och uppvaktning... nä självklart får detta firas med någon god amerikansk öl.

Denna blogg skapades till en början som ett slags "minnesarkiv" för att jag skulle kunna gå tillbaka och titta på vilka öl som jag har druckit och vad jag tyckte om dem, i de fall jag är osäker. Vartefter tiden har gått så har även bloggen fått sina läsare och det är naturligtvis väldigt kul.

Beer Department kör därmed vidare i missionen att övertyga att öl från USA är så mycket mer än den "vattniga" uppfattningen som många har.

måndag 28 juni 2010

Summer Solstice

Så är det dags att ge sig på en andra öl ifrån ifrån det Kalifornien-baserade bryggeriet Anderson Valley Brewing Company. Den första, Hop Ottin' IPA, var ju en trevlig sak så jag hoppas på något liknande när jag provsmakar deras blandning av ale och veteöl Summer Solstice.

Det hela börjar i alla fall bra, när jag häller upp Summer Solstice i glaset så är det en öl med en lätt grumlig och tämligen mörk gul färg. Skummet lägger sig hyfsat högt och lite bubbligt i glaset, skummet försvinner däremot snabbt och lämnar endast små öar kvar i glaset.

Doften innehåller framför allt en söt ton som en nybakad bulle minus lite kanel. Däremot så finns det lite kryddor i doften som sticker lite grand i näsan och en aningens citrus där någonstans i bakgrunden.

Dags för en första provsmakning som raskt följs av en till då jag har svårt att känna någon distinkt smak i ölen. Tyvärr hjälper inte en andra eller tredje sipp heller, det är tunt, väldigt tunt, med smak i Summer Solstice och den smak som finns där är knappast någonting som är till fördel då det mest smakar av för mycket jäst, en fadd smak. Och trots att alkoholhalten inte är högre än 5.3% så tycker jag mig ana en ton av sprit i smaken också, det hjälper inte till att få mig på bättre humör när jag provsmakar Summer Solstice.

Priset för en Summer Solstice är 19.80 för en 355 ml flaska. Summer Solstice ingår i det större nyhetssläppet "Sommar" på Systembolaget, den är därför ännu så länge lätt att få tag på. Men ärligt sagt så har jag få argument för varför du skall jaga den. Om nu Systembolaget skall envisas med att ta in amerikansk veteöl så måste det bara finnas bättre alternativ än Summer Solstice eller för den delen 312 Urban Wheat Ale som lanserades bland vårnyheterna.

Betyget då? Ja vad skall man säga som ännu inte är sagt... Det är inte så lätt för mig att recensera veteöl när jag har svårt för denna typ av öl. Men... jag försöker i möjligaste mån att alltid vara objektiv och det gäller även veteöl. Ändå kvarstår faktum, Summer Solstice är inte god, det är inte en bra öl, punkt slut. Det är så tunt med smak att den blir helt ointressant. Så tyvärr så blir min andra erfarenhet av Anderson Valley Brewing Company en stor besvikelse, betyget för Summer Solstice blir en flaska av fem möjliga.

Fotnot: Av någon anledning så heter denna öl Summer Solstice enbart när den säljs på Systembolagets hyllor. Anderson Valleys egna namn på denna öl är High Rollers Wheat men det är kanske inte ett tillräckligt "coolt" namn på en öl som lanseras av Systembolaget till den svenska sommaren.

söndag 27 juni 2010

Julinyheter på Systembolaget

Julinyheterna på Systembolaget är mycket lätt sammanfattade, de finns inga överhuvudtaget. Det är väl helt enkelt som så att det inte finns möjlighet (och kanske intresse från köparna) att lansera nyheter i juli då många svenska har semester.

lördag 26 juni 2010

Sierra Nevada Glissade Golden Bock 2010

Ja men då så, då är det dags att testa en öl ifrån det Kalifornien-baserade bryggeriet Sierra Nevada igen, något som inte ha varit helt ovanligt de senaste åren, Sierra Nevada har verkligen lyckats att få in en fot på Systembolaget. Och visst kan jag förstå varför, i regel är det bra eller mycket bra öl som lämnar detta bryggeri för att nå Systembolagets hyllor men jag kan samtidigt tycka att de får lite väl mycket plats. Hur som helst, nu lämnar vi detta resonemang och ser till att korka upp en flaska Glissade Golden Bock.

Som namnet antyder så är det verkligen en gyllene dryck som hamnar i glaset. På denna vackert gyllenfärgade dryck lägger sig en ordentlig krona kritvitt skum. Skummet rimmar väl med den stora aktiviteten av kolsyra som nästan sprätter omkring i glaset för att liksom tala om ”kom igen nu, drick mig!”.

Doften innehåller en del frukt, citrusen finns där men också lite grand ananas och är det inte gröna äpplen också? Det som annars överraskar mest är att doften innehåller sin beskärda del av humle, jag trodde dock inte att den skulle vara så tydlig som den är.

Så var det där med smaken. Till en början så är jag aningens besviken på smaken, det är ganska tamt och ingenting som egentligen står ut. Men ett par minuter in i provningen av Glissade så börjar den ta sig, och den tar sig rejält. Förklaring kan vara att jag hade kylt ölen lite grand för mycket innan jag drack den och det gjorde att jag till en början missade flera av de fina smaknyanser som Glissade har eller är det helt enkelt som så att Glissade kommer smygande vartefter jag dricker den. I smaken finns i alla fall lite sötma och lite beska. Här finns också lite grand av de frukter som doften avslöjar. Smakerna är där men de står inte ut, smaken är väldigt ren eller "okomplex", det är svårt att beskriva i ord vad det egentligen smakar.

Om humlen var tydligt markerad i doften så jag dock sakna den lite grand i smaken, här är det precis tvärtom mot doften faktiskt. Även eftersmaken kommer smygande efter ett par minuter, ingen skarp sådan men väl en smak som lämnar ett behagligt minne efter sig på ett milt men ändå väl markerat sätt.

Glissade tillhörde de nyheter som Systembolaget lanserade i början på juni. Du hittar den fortfarande på Systembolaget men det är inte så värst många flaskor som finns kvar så skynda dig på om du vill prova denna dryck. Priset är 27.90 för en 350 ml flaska. Glissade har en alkoholhalt på 6.4%.

Hur skall man då summera detta? Ja från att ha varit lätt besviken så gick jag till att bli försiktigt positiv och jag fortsätter till och med i denna anda för Golden Pilsener växer rejält vartefter jag dricker mer och mer av den. Det första intrycket var inte det rätta denna gång, det första intrycket byts dessutom mot någonting som är betydligt bättre. Efter att ha debatterat med mig själv en stund så beslutar jag mig till sist för att Sierra Nevada Glissade Golden Bock är värd fyra flaskor av fem möjliga. Den fjärde flaskan står dock lite ostabilt på hyllan.

fredag 25 juni 2010

Glad midsommar

Beer Department önskar alla en riktig trevlig midsommar.

Drick inte snaps så här idag. Då slutar kvällen kanske så här.

Ta det säkra för det osäkra... håll dig till amerikansk öl.

onsdag 23 juni 2010

Tekniska svårigheter del 3

"Äntligen" brukar Gert Fylking skrika när Nobelpristagaren i litteratur utnämns. Kan bara instämma i detta, äntligen är fiberkabeln i ordning in till min dator och äntligen så är det över med ADSL-uppkopplingen.

Om allt går som det skall i fortsättningen så kommer Beer Department uppdateras betydligt mer regelbundet. Den senaste tiden har varit frustrerande... men nu skall väl allt rörande tekniska svårigheter vara ett minne blott...

onsdag 9 juni 2010

Månadens pub

Efter en tids frånvaro är Månadens pub tillbaka och idag så styr vi stegen till de hyfsat centrala delarna i Stockholm för ett besök på Man in the Moon som du hittar på Tegnérgatan 2c.

Man in the Moon är ett ställe som jag besöker titt som tätt, det är ett ställe som har det mesta som jag söker när jag letar en bra pub. Ett fint och varierat utbud av fatöl krönt av Man in the Moons helt egna Månen Pale Ale. Utbudet av fatölen är såpass varierat så att de flesta viktigare länder som producerar öl är täckta, öl från Sverige, Tjeckien, Tyskland, England, Irland och USA brukar kunna tappas upp.

Om utbudet på fatöl är riktigt bra så är utbudet på öl i flaska i toppen av vad man kan hitta i Stockholm. Samma sak här, variationen av olika typer av öl och antalet länder som är täckta är enormt bra. I Man in the Moons stora sortiment av flasköl hittar du också ett stor mängd lagrad öl, det är inte alltid man hittar det i Stockholm.

Priserna på öl är humana totalt sett. En fatöl får man betala runt 60 kronor för vilket i de flesta fall är prisvärt. Bland flaskölen så anser jag att vissa öl, många amerikaner, betingar ett väl högt pris medan man kan göra riktiga fynd bland de belgiska ölen, i synnerhet om man ger sig på de lagrade varianterna.

Maten på Man in the Moon är också någonting som jag sällan eller aldrig blir besviken på. Ett grundutbud av klassiker, inklusive en fin raggmunk med fläsk, är allt som oftast ett prisvärt alternativ på runt 150 kronor rätten medan a la carte menyn håller priser på dryga femtiolappen mer. Det är gott, det är vällagat men jag får ibland känslan att maten är lite förberedd och inte tillagad på beställning.

Personalen är trevlig och kunnig och de kommer gärna med tips om vilken öl som man kan tänkas beställa in. Men... servicen är inte alltid på topp, något som har retat mig några gånger är att personalen förvisso kommer med fina förslag men det är långt ifrån alltid som de väntar på min mitt godkännande av den föreslagna ölen. Ett i-världsproblem ja visst men lik förbaskat känns det lite onödigt att få en Red Seal Ale (även om det är en fantastisk öl) uppkorkad när det är en öl som jag lika kan köpa på Systembolaget. Jag är i regel ute efter något som inte är lättillgängligt på Systembolaget när jag är på lokal.

Vad värre är så har det vid några tillfällen också dykt upp en eller ett par öl på min nota som jag definitivt inte har druckit. Det är absolut inga som helst problem att få dem strukna när man påpekar felet men även om Man in the Moon är en pub som ofta är välbesökt så tycker jag att det är slarvigt. Hade det hänt en gång så kan man säkert skylla på "den mänskliga faktorn", tyvärr har det hänt mig fler än en gång och då blir jag (förmodligen grundlöst) ändå misstänksam. För tillfället kan jag inte påminna mig om att det har hänt på andra mer "seriösa" pubar jag har besökt och då menar jag inte ställen som serverar stor stark för 19 kronor.

Sammanfattningsvis är ändå Man in the Moon ett ställe som rekommenderas varmt. De är inte bäst i Stockholm men de tillhör lagret av pubar precis under de allra bästa man kan hitta här. Mina besök på Man in the Moon leder fram till att jag med glädje ger dem betyget fyra barspeglar av fem möjliga.

tisdag 8 juni 2010

Mitt i månaden nyheter juni

Precis som i maj så innehåller inte det mindre mitt i månaden nyhetssläppet på Systembolaget i juni några nya amerikanska öl.

Bra för ekonomin, trist för intresset med andra ord.

fredag 4 juni 2010

Dugan A

Jag kan inte riktigt förstå vad tiden har tagit vägen denna vår, jag har förvisso varit på resande fot stora delar av maj men nu är våren redan slut och sommaren står för dörren. Nåväl det är väl bara att acceptera detta faktum och sedan får man hoppas på att sommaren går lite långsammare.

För att fira sommarens ankomst så tar Beer Department fram det stora artilleriet och korkar upp en flaska Dugan A från det Colorado-baserade bryggeriet Avery Brewing Company. Den första öl jag provade från Avery, Hog Heaven, var en klart positiv överraskning så ribban ligger högt nu när det är dags att prova deras India Pale Ale.

Dags att slå upp ölen i glaset och den här gången är jag beredd... Och visst är det ett mycket kraftigt skum som snabbt tornar upp sig i glaset. Färgen på skummet är beige, skummet har konsistensen av vispad grädde. Stora mängder livlig kolsyra hjälper sedan till att behålla skummet på fin nivå genom hela provsmakningen.

Då detta är en amerikansk IPA så är mina förväntningar frukt, blommor och bröd i doften men Dugan A överraskar på det viset att det är ännu mera doft i ölen än vad jag någonsin hade trott, en riktig doftbomb, en härlig sådan.

På samma sätt så överraskar smaken. Massor av frukt, massor av blommor, massor av bröd och massor av fin beska. Allt i en mycket fin och balanserad blandning, ingen av smakerna tillåts att dominera över de andra. Det är extra allt av allting men Dugan A kommer undan med det.

Det känns nästan inte nödvändigt att eftersmaken på Dugan A är lika fin den med, men hur skulle det kunna vara på något annat sätt med alla dessa smaker i ölen. Det här är så bra.

Precis som AleSmith IPA som avsmakades häromdagen av Beer Department så är Dugan A en öl som ingick i det begränsade nyhetssläppet för maj månad. Även Dugan A finns fortfarande att köpa på Systembolaget, åtminstone hos de mer välsorterade Systembolagen. Är du sugen att prova (och det är du, tro mig) så får du betala 79.40 för 650 ml flaska. Alkoholhalten ligger på 8.5%.

Som avslutning blir det som vanligt en sammanfattning. Ja men det här var väl ett alldeles förträffligt sätt att fira sommarens ankomst på, Avery Brewing Company har gjort det igen. Denna gång är jag kanske inte lika överraskad då det handlar om en amerikansk IPA som jag nästan per automatik gillar. Men faktum kvarstår, det här är öl som är väldigt bra. Jag kan bara lyfta på hatten, salutera sommarens ankomst, och sedan ge Dugan A ett tveklöst överbetyg fem flaskor av fem möjliga. Även om Dugan A är en dyr öl så rekommenderas den varmt.

onsdag 2 juni 2010

Foton

Nu har en del foton från Beer Departments äventyr i USA nyligen kommit på plats. Tyvärr så vart det alldeles för dålig kvalité på korten från Denver så det är enbart New York som finns förevigat.

Scrolla till tidigare inlägg nedan i bloggen eller välj snabbvalet New York här bredvid för att titta på fotona.

AleSmith IPA

Så är Beer Department tillbaka på svensk mark igen efter två väldigt fina veckor i USA. Efter ett par dagars kamp mot jetlag så är det återigen dags att korka upp och varför då inte ta sig an en öl från ett bryggeri som jag inte har druckit öl ifrån förut, nämligen AleSmith IPA från det Kalifornien-baserade bryggeriet AleSmith Brewing Company.

Fram med flasköppnaren, kapsylen åker av och jag börjar hälla upp AleSmith i mitt glas. Och här går det undan, ett mycket kraftigt, lätt brunfärgat skum stiger så pass högt i glaset att delar av ölen hamnar utanför detsamma. Detta var någonting jag inte var beredd på men å andra sidan så var det kanske någon mening med det också efter att i stort sett har serverats öl nästan helt utan skum under mina två veckor i USA.

Nåväl efter denna lilla malör så tar jag det lugnare och så småningom så finns ölen på plats i glaset, fortfarande med en imponerade mängd skum. Färgen på AleSmith är gyllene gul, om än med en grumlig, oklar ton i sig. Doften är också en trevlig sak, här finns massor av citrus och lika stora mängder mörkt bröd.

Detta är en India Pale Ale och den innehåller därför många smaker som jag har skrivit om förr. Här finns bröd, här finns fin humlebeska och här finns en fruktighet i form av jag tror det är persika eller nektarin. En viss honungssötma döljer sig också i smaken, men varken sötman eller fruktigheten är så tydlig som jag hade trott. Smakerna blandar sig fint i munnen tillsammans med någonting mer

Och som ni kanske märker så bygger det upp sig ett litet ”men” här och detta beror på att den relativt höga alkoholhalten7.3% märks lite för väl i smaken. Den här gången är det inte på värsta viset, tonen av alkohol värmer kinderna snarare än är störande spritig men trots allt så märks alkoholen för mycket för att jag skall vara helt nöjd och för att jag skall tycka att det är riktigt gott.

AleSmith IPA är en av de amerikanska ölnyheter som Systembolaget lanserade i början på maj. AleSmith IPA finns fortfarande att köpa hos de mer välsorterade Systembolagen i Sverige, priset är 99 kronor för en 650 ml flaska.

Vad handlar då de slutliga raderna rörande AleSmith IPA om. Ja i stort sett är jag väldigt nöjd, AleSmith överraskar förvisso inte men å andra sidan så innehåller den det mesta som jag gillar hos en riktigt bra öl. Betyget för AleSmith IPA slutar på fyra flaskor av fem möjliga, det som hindrar högsta betyg är framför allt tonen av alkohol som tveklöst finns där plus att jag tycker att det är en aningens för dyr öl i förhållande till den kvalitet som jag får.