Det vackra vädret fortsätter i New York så efter en fin frukost med omelett och färska frukter så beger sig jag och mitt resesällskap oss till Central Park ett par timmar. Central Park är en verklig oas där man med lätthet kan sitta i timmar och bara titta på skolklasser som spelar baseball, hundägare som spökar ut sina stackars hundar till prydnadsföremål samt mammor/barnflickor som utför barnvagnsgymnastik på gångvägarna i parken. En av de mer märkvärdiga syner jag har sett.
Efter att ha vinkat adjö till mitt resesällskap så är jag plötsligt själv i storstaden men här finns ju en och annan sak att göra även på egen hand så med raska steg sticker jag iväg till ”the weird and wonderful world of MoMa”, Museum of Modern Art. Efter ett par timmar på museet så blir i alla fall jag törstig, måste vara den torra luften.
Första stopp för dagen blir The Blarney Stone, 3rd Avenue mellan 44 och 45 Street. Jag skulle kunna berätta så mycket om Blarney Stone (och jag kommer att göra det som en del av månadens pub någon gång i framtiden), denna gång nöjer jag mig med att citera en nätrecension av Blarney Stone ”Beer is surprisingly cheap, lighting is awful, weird little old men try to sell you belts, Yankee hats, or Viagra...it's extremely entertaining and all around awesome.”.
Ölen är verkligen billig på Blarney Stone, utbudet är dessutom riktigt hyfsat. Jag väljer en Goose Island IPA från det Illinois-baserade bryggeriet Goose Island som jag får betala hela $4 för. Men då får jag och andra sidan en ”big boy”, tror att det är ett mått som motsvarar 24 fluid oz, det vill säga två normala flaskor (710 ml) amerikansk öl. Det är många som menar att Goose Island är en av världens bästa bryggerier, personligen är jag inte övertygad ännu och jag blir det inte heller av deras IPA.
Färgen är lik honung, blekt guldfärgad med andra ord. Doften innehåller lite humle men det är svårt att urskilja någon egentlig doft (eller döljs den av andra dofter som finns på The Blarney Stone...). Smaken innehåller också lite humle och lite sötma såsom utav honung. En aningens ton av citrusfrukter tycker jag också finns där. Återigen handlar det inte om någon dålig öl från Goose Island, men det är inte heller något av yttersta klass därför får betyget bli tre flaskor av fem möjliga.
Som vanligt omtumlad, av upplevelsen snarare än ölen, på Blarney Stone beger jag mig söderut på Manhattan för den ”obligatoriska” rundan bland alla second hand skivbutiker på Bleecker Street. Både ett och annat fynd får följa med till Sverige. På 281 Bleecker Street finns även en av mina absoluta favoritställen i New York, Blind Tiger Ale House. Hos Blind Tiger Ale House så hittar man ett tjugotal olika öl på tapp och mängder av olika amerikanska öl på flaska. Här pratar vi heller inte om Coors och Millers utan det är genomgående mindre bryggerier med stor fyndvarning på ölen. Blir du osäker? Inga problem, den kunniga personalen hjälper dig gärna att hitta rätt bland annat genom att servera smakprov.
Till min stora glädje så har Blind Tiger dagen till ära en öl på fat från ett av världens bästa bryggerier i mina ögon, det Kalifornien-baserade Firestone Walker Brewing Company. Ett glas Union Jack India Pale Ale (som jag inte har druckit förr) slåss upp i mitt glas och ännu än gång har jag den stora glädjen att konstatera Firestone Walker Brewing Company levererar öl av yppersta klass. Denna India Pale har precis det där jag letar efter när jag är på jakt efter en riktigt bra öl. Doften från Union Jack är en explosion av sötma och humle, men det finns också en ton av träd i doften tycker jag, tall/fura kanske. Det låter konstigt men är tilltalande. Färgen är vackert rödbrun, med ett fint lager vitt skum på toppen. Smaken är... ja alldeles fantastisk, som Blast! på Brooklyn Brewery igår så är också detta en öl som balanserar sötma, frukt, humle och beska näst intill perfekt. Det är nästan så att en tår av lycka rullar utför kinden när jag konstaterar att betyget enbart kan bli fem flaskor av fem möjliga.
Från Bleecker Street är det inte långt till en annan av mina favoritgator i New York, Astor Place/St. Marks Place. Även efter denna gata så finns mängder av butiker med skivor, t-shirtar, serietidningar och annat roligt men några av dessa roliga butiker har också försvunnit sedan jag var i New York sist. Den ekonomiska krisen har spelat roll kanske.
Nåväl ett och annat fynd görs här innan jag vandrar vidare söderut på Manhattan i sökandet efter en annan pub som jag har fått tips om vi min vän bakom bloggen Cyklar i skogen. Tredje ölen och sista ölen för dagen intas på Spring Lounge som ligger i hörnet mellan Spring Street och Mulberry Street.
Spring Lounge är ganska likt Blind Tiger Ale House när det gäller ölutbud. Även här erbjuds cirka 20 amerikanska öl på fat medan flaskutbudet är lite mindre i jämförelse. Mitt val faller på en pint Fresh Chester Pale Ale från det New York-baserade bryggeriet Captain Lawrence Brewing Company. Enligt utsago är detta en Pale Ale även om det första jag själv kommer att tänka på är en gammal hederlig Brown Ale a la Newcastle, inte minst då färgen på ölen är tydligt brun. Det som skiljer från Newcastle är den mycket livliga kolsyran i Fresh Chester Pale Ale. Detta genererar dock inte så mycket skum, skummet finns där en kort stund men försvinner snabbt. Doften innehåller små bitar av jäst, sötma, humle och vitt vin, tro det eller ej. Smaken är diffus, bröd och lite humle i bakgrunden kan jag identifiera men mest smakar det... någonting som jag inte kommer på vad det är. Kanske börjar mina sinnen bli avtrubbade men jag kan verkligen inte komma på vad det smakar av Fresh Chester Pale Ale, inte mer än att det finns smak där. Som dagens första öl Goose Island IPA är även Fresh Chester Pale Ale en helt ok som kanske otacksamt testas efter den magnifika Union Jack. Betyget stannar på tre flaskor av fem möjliga.
Därmed börjar måndagen i New York gå mot sitt slut, jag tar mig tillbaka till hotellrummet, tittar lite på den underbara ”sporten” wrestling innan jag släcker lampan och somnar sött. Imorgon är tanken att en helt ny upplevelse skall klaras av men mer om det senare.
onsdag 26 maj 2010
Måndag i New York
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det verkar som det var en trevlig resa!
SvaraRadera