Det första ljud jag hör när jag vaknar på hotellrummet är ljudet av regn. Massor av regn. Suck. Jag hoppas på det bästa, drar på mig täcket igen och sover några timmar till i hopp om bättre väder. Tyvärr hjälper inte sömnen ett dugg mot vädret i alla fall, regnet fortsätter att ösa ned så jag inser snart att jag får ändra de planer jag hade för dagen. En del utomhusaktiviteter får bytas mot inomhusaktiviteter istället, dagen får till stora delar handla om att gå runt i mer eller mindre galna affärer efter Broadway och i Chinatown och att springa så fort jag bara kan mellan dessa för att undvika att bli alltför blöt. När det regnar i New York så regnar det rejält. Till sist så är jag trött på affärerna men samtidigt är jag inte så sugen på att dricka öl heller i ösregnet. Men det är bara att bita ihop och bege sig mot ett av målen på denna resa, Chelsea Brewing Company, en restaurang och mikrobryggeri beläget vid Hudson River på Chelsea Piers vid 12th Avenue och 22 Street.
En första anblick på Chelsea Brewing Company imponerar inte, en ganska tråkig lokal med faktiskt ful inredning (ha som om jag är någon expert på inredning). Men å andra sidan skulle med största sannolikhet mitt första intryck här nere vid vattnet vara helt annorlunda om det fina vädret från i söndags rådde även idag.
Nåväl jag är inte här för inredning och väder, jag är här för att prova deras öl och ta mig en bit mat. Hamburgare får bli mitt (självklara) val, till det så passar jag på att beställa in Chelsea Brewing Companys sampler plate, sex öl i som serveras i glas om 4 fluid oz (en dryg deciliter) styck.
Den första ölen som jag provar är en av bryggeriets flaggskepp, Checker Cab Blonde Ale. En mycket ljus öl som får mig att befara att detta är likt Millers eller Coors men till min glädje har jag fel. Detta är en öl som snarare påminner väldigt mycket om den tyska Kölschen, till exempel den utmärkta DOM så fanns på Systembolaget tills för något år sedan. Inte så mycket doft, en anings bröd bara, men desto mera fräsch krispig smak likt en kall vintermorgon i februari. Lite citrus, lite honung ryms här också. "It's time to grab a cab" säger Chelsea Brewing Company själva och varför inte en helt duglig öl det får bli tre flaskor av fem möjliga.
Dagens andra öl blir Sunset Red Ale. Som namnet antyder är detta en kopparfärgad Ale som ser vackert inbjudande ut i glaset men tyvärr slutar det roliga där. Jag har svårt att känna någon doft från ölen och smaken innehåller frukt i ungefär en sekund innan en liten beska tar över. Med minsta möjliga marginal når Sunset Red Ale upp till två flaskor av fem möjliga, det här var mest en bagatell som passerade.
Efter denna besvikelse så ser jag fram mot att prova den tredje ölen med det lovande namnet Hop Angel IPA. En grumlig mörkgul öl har slagits upp i mitt lilla glas. Det doftar bröd och det doftar citrusfrukter. Smaken blandar fint diverse frukter och humle men smaken försvinner också ganska så fort ur munnen. Det skulle vara intressant att dricka denna öl i ett större glas och något lite varmare, jag tror att den skulle vinna på det, nu får det bli ett betyg på tre flaskor av fem möjliga.
Ett av Chelsea Brewing Companys stoltheter, en öl som har vunnit ett flertal priser är den fjärde ölen jag provar, Black Hole XXX Stout. Drycken är svart som en stjärnlös natt i november. Det doftar starkt kaffe och kakao och det är också vad mycket av smaken innehåller. En mycket fin och lång eftersmak gör att detta är en öl som stannar kvar länge i gommen. Utan någon som helst tvekan förstår jag var denna öl har fått priser, jag stämmer in i hyllningskören och ger den fem flaskor av fem möjliga.
Det är väl egentligen inte så snällt att prova fler öl efter den jättefina stout som jag nyss har provat men jag dricker ett glas vatten för att neutralisera smakerna innan jag ger mig på den femte ölen, Summer Solstice Wheat. Namnet ljuger något då denna öl enbart till 50% procent består av vete, de andra 50% är istället korn. Och jag undrar om detta inte är att föredra framför en ren veteöl som jag har betydligt svårare för. Visst finns det tydliga tecken på vetet, ölen är grumligt gul, det doftar jäst och smakar lite "stickigt" i munnen. Men på detta så ligger också smaker som man normalt inte hittar i veteölen, denna öl blir lite rejälare på något vis. En annan glädjande smak är att detta är ännu en sommaröl som inte smakar så förtvivlat mycket citron, de amerikanska bryggmästarna måste läsa min blogg eftersom de tycks ha hörsammat min önskan om bättring... Även detta är en öl från Chelsea Brewing Company som är bra men det räcker inte till överbetyg, därför tre flaskor av fem möjliga.
En annan inte helt vanlig bas i öl är råg, därför är det spännande att få ta itu med den sjätte och sista ölen, Rye Knot. Denna bärnstensfärgade öl är nog den öl som doftar mest av de som jag har provat idag. Säd, frukter och mörkt bröd känns i doften samt en del kryddor och visst finns det lite kardemumma i doften också (om jag inte förväxlar det med någon annan brödkrydda). Smaken är komplex med en blandning av det som finns i doften. Så småningom tonar detta bort och ersätts av en fin beska som värmer i ösregnet denna tisdag i New York. Rye Knot får bli en fin avslutning på en fin resa, fyra flaskor av fem möjliga.
Det sammanlagda intrycket av Chelsea Brewing Company är att det är värt ett besök, kan tänka mig att det är ett fantastiskt ställe när regnet inte faller i mängder från himlen. Deras stout är alldeles underbar och värt ett besök bara den, rye imponerar och överraskar också men i övrigt så är det tämligen slätstruket och ingenting som riktigt står ut. Men som sagt stället bör besökas i synnerhet om du som undertecknad är intresserad av amerikansk öl.
Därmed är det dags att gå tillbaka till hotellet och packa väskorna. Heartland Brewery hanns inte med denna gång, jag har dock varit där förr, men i gengäld så fann jag en del andra så pärlor och också en del gamla bekanta som fortfarande är väl värt ett besök. Skall försöka ta mig tillbaka till New York i september då det arrangeras ett helt gäng konserter som jag vill se inom några dagar. Men även då skall det nog hinnas med en öl eller två.
torsdag 27 maj 2010
Tisdag i New York
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar