Beer Department: Anchor Steam Beer

lördag 15 augusti 2009

Anchor Steam Beer

Likt Samuel Adams är det Kalifornienbaserade bryggeriet Anchor Brewing Company ett bryggeri vars öl har funnits att köpa på Systembolaget i många år. Och likt Samuel Adams så är Anchor ett bryggeri som verkligen hjälpt till att väcka intresset för amerikanska microbryggerier igen. Men ungefär där så slutar väl likheterna i mitt tycke.

Då jag i gillat i stort sett allt jag har provat från Samuel Adams så har ölen från Anchor haft svårare att övertyga mig, den första öl som jag fastnade ordentligt för från Anchor var den senaste upplagan av deras julöl.

Anchor Steam Beer är den öl från Anchor som har funnits på Systembolaget under längst tid och det är en öl som jag provar då och då men som jag aldrig blir så värst förtjust i. Att slå upp ett glas Anchor Steam Beer är alltid en fröjd då ölen har en härlig färg i ton av bärnsten. Skummet är kraftigt åt det gräddliknande hållet som man kan se på exempelvis en väl upptappad Guinness.

Doften är inte särskilt tydlig, rentav obefintlig till skillnad från smaken. Tyvärr är det dock en smak som jag har svårt för utan att riktigt kunna förklara varför, jag tycker helt enkelt inte att det smakar gott då det smakar som en köttbit som du har stekt lite för länge eller en kanelbulle som gräddats för länge i ugnen.

En sak som Anchor skall ha heder för är sina flaskor och etiketter som jag tycker är väldigt snygga. Detta gäller även Anchor Steam Beer men vad hjälper det när ölen inte smakar så särskilt gott.

Priset på Systembolaget för Anchor Steam Beer är 16.50 för en 355 ml flaska. Anchor Steam Beer finns på många men inte alla Systembolag.

Till sist betyget som stannar på två flaskor av fem möjliga. Med en lite mindre bränd ton i smaken så hade Anchor Steam Beer varit mycket godare.

Fotnot: Namnet "Steam beer" eller California Common Beer som det också kallas har enligt Anchor själva uppkommit av sättet de kylde vörten på. Det traditionella sättet att kyla vörten på var att använda is, detta hade dock inte Anchor någon möjlighet att göra. Deras sätt blev istället att pumpa upp sin kokheta vört till taket på bryggeriet där den tappades upp i grunda kar varvid de kalla vindarna från Stilla Havet och San Fransico-bukten drog in och hastigt kylde vörten. Detta gav en ridå av ånga som alltsomoftast syntes ovanför Anchorbryggeriet, därav namnet "Steam".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar