Är lite inne på att dricka öl som levereras i fina flaskor just nu därför passar det väldigt bra att skriva ett par rader om Rogue XS Imperial Stout från bryggeriet Rogue som huserar i Oregon i nordvästra USA.
Först och främst kan jag inte låta bli att börja med att återigen berömma flaskan som XS serien från Rogue levereras i. Ett tungt keramikkrus som dels har en vanlig kapsyl men som också har en patentkork utifall man inte vill dricka hela ölen på en och samma gång. Detta kan vara nog så viktigt i och med att kruset innehåller 750 ml mycket kraftig öl.
Färgen på denna öl är mörk som natten eller som en väldigt stark kopp kaffe. Skummet lägger sig högt och fint och blir rejält brunt färgat som en naturlig följd av den färg som ölen har. Doften innehåller toner av mörk choklad och kaffe men jag tycker mig ana lite lakrits eller anis också.
Smaken är mycket intensiv och svårdefinierad. Precis som doften så finns här finns stora mängder mörk choklad och minst lika mycket kaffe. Här finns också till min förvåning mängder med beska, jag kan inte påminna mig att jag har druckit en så besk Imperial Stout tidigare. Därmed inte sagt att det är till en nackdel, tvärtom tycker jag att det gör denna öl ännu intressantare och godare.
Rogue XS Imperial Stout innehåller hela 11.6% alkohol men det är ingenting man märker av alls i smaken. Även här är det något som glädjer mig, mitt stora problem med Imperial Stout är annars att den höga alkoholhalten ofta ger denna typ av öl en spritig bismak som sällan är angenäm.
Precis som i fallet med Rogue XS Imperial Pale Ale som jag har skrivit om tidigare så slåss jag dock med en stor fråga. Är detta en prisvärd öl? Just nu finns den inte att köpa på Systembolaget men då jag köpte 2007 års upplaga vill jag minnas att jag gav runt 120 kronor för flaskan, 2008 års upplaga ramlade iväg till 139.10.
I fallet med Rogue XS Imperial Pale Ale var jag tveksam, här är valet lättare, ja det är trots allt en prisvärd öl. Rogue XS Imperial Stout är den godaste Imperial Stout jag har druckit hittills. Betyget rusar därför, trots det höga priset, iväg till fyra flaskor av fem möjliga.
Fotnot: Namnet Imperial Stout eller Russian Imperial Stout sägs ha sitt ursprung från 1796 då det engelska bryggeriet Thrale's för första gången bryggde denna alkoholstarka Stout speciellt för Katarina den andras hov i Ryssland. Idag bryggs Russian Imperial Stout på många håll i världen, men mitt intryck är att det Imperial Stout kan klassas som en amerikansk specialitet numera. De flesta amerikanska bryggerier som jag känner till har säljer någon variant av en mycket alkoholstark Stout.
tisdag 25 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar