Den senaste tiden har jag mestadels ägnat mig åt mörk öl, kanske för att balansera den ljusare årstiden som allt tydligare är på väg. Eller så har det helt enkelt slumpat sig så, det är ju också en möjlig förklaring. Idag är inget undantag i alla fall då jag tar en närmare titt på Honey Porter från det Massachusetts-baserade bryggeriet Samuel Adams.
Eftersom det är en porter som jag slår upp glaset idag så är vissa grundförutsättningar klara. Ja det är en väldigt mörk öl, svart som en kopp kaffe men lyft glaset mot ljuset så ser man snarare en ton av brunsvart mahogny.
Det rikliga skummet har en aningens ton av denna mörka dryck, men det är det lilla det, vitt är annars den huvudsakliga färgen på skummet. Generöst är det jag först tänker på när det gäller Honey Porters skum, en kraftig skumkrona lägger sig till en början i glaset. Mycket av skummet försvinner ganska fort men skapliga mängder blir kvar genom hela provsmakningen.
Doften av kaffe går också igen i doften på ölen och som namnet lovar så finns också en ton av honung i doften. Vad mer då, ja jag undrar om det inte är en nötter som jag också känner, nötter eller om det kan vara någon krydda som jag inte klarar av att placera.
Dofterna från ölen går också igen i smaken, förutom kaffe, honung och en liten nötighet så finns också en bränd ton. Tyvärr. För här slutar det roliga enligt min mening. Jag brukar inte ha någonting emot att öl innehåller en lite rökighet eller en ganska kraftig beska. Men Honey Porter har hamnat lite fel då denna ton istället påminner om mat som har fått steka lite för länge.
Honey Porter ingår i Systembolagets ordinarie sortiment och därmed tämligen enkel att hitta, åtminstone i de mer välsorterade butikerna. Priset för Honey Porter ligger på 18.90 för en 355 ml flaska. Alkoholhalten hos Honey Porter ligger på 5.45%.
Som brukligt är på denna blogg så är det dags för en summering och ett betyg. Jag känner mig kluven till Honey Porter, någon slags hatkärlek skulle man kanske kunna beskriva det som. Jag vill verkligen tycka om Honey Porter då jag i grund och botten tycker att idén är väldigt intressant, smaksätt den ganska tunga portern med lätt och söt honung. Det borde ju bli så bra. Men jag är inte övertygad, jag kan bara inte fastna för Honey Porter då jag tycker att ölen lämnar ett alldeles för tråkigt slutintryck. Betyget stannar idag på två flaskor av fem möjliga, Samuel Adams kan så mycket bättre.
torsdag 29 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar