Beer Department: april 2010

fredag 30 april 2010

Trevlig Valborg

"Och raketerna de flög omkring när vintern kysste våren in,
den allra sista kvällen i april."
Perssons Pack - Sista kvällen i april

Beer Department önskar alla en riktigt trevlig Valborgsmässoafton, hoppas att det finns utrymme för en amerikansk öl eller två bland alla brasor.

torsdag 29 april 2010

Samuel Adams Honey Porter

Den senaste tiden har jag mestadels ägnat mig åt mörk öl, kanske för att balansera den ljusare årstiden som allt tydligare är på väg. Eller så har det helt enkelt slumpat sig så, det är ju också en möjlig förklaring. Idag är inget undantag i alla fall då jag tar en närmare titt på Honey Porter från det Massachusetts-baserade bryggeriet Samuel Adams.

Eftersom det är en porter som jag slår upp glaset idag så är vissa grundförutsättningar klara. Ja det är en väldigt mörk öl, svart som en kopp kaffe men lyft glaset mot ljuset så ser man snarare en ton av brunsvart mahogny.

Det rikliga skummet har en aningens ton av denna mörka dryck, men det är det lilla det, vitt är annars den huvudsakliga färgen på skummet. Generöst är det jag först tänker på när det gäller Honey Porters skum, en kraftig skumkrona lägger sig till en början i glaset. Mycket av skummet försvinner ganska fort men skapliga mängder blir kvar genom hela provsmakningen.

Doften av kaffe går också igen i doften på ölen och som namnet lovar så finns också en ton av honung i doften. Vad mer då, ja jag undrar om det inte är en nötter som jag också känner, nötter eller om det kan vara någon krydda som jag inte klarar av att placera.

Dofterna från ölen går också igen i smaken, förutom kaffe, honung och en liten nötighet så finns också en bränd ton. Tyvärr. För här slutar det roliga enligt min mening. Jag brukar inte ha någonting emot att öl innehåller en lite rökighet eller en ganska kraftig beska. Men Honey Porter har hamnat lite fel då denna ton istället påminner om mat som har fått steka lite för länge.

Honey Porter ingår i Systembolagets ordinarie sortiment och därmed tämligen enkel att hitta, åtminstone i de mer välsorterade butikerna. Priset för Honey Porter ligger på 18.90 för en 355 ml flaska. Alkoholhalten hos Honey Porter ligger på 5.45%.

Som brukligt är på denna blogg så är det dags för en summering och ett betyg. Jag känner mig kluven till Honey Porter, någon slags hatkärlek skulle man kanske kunna beskriva det som. Jag vill verkligen tycka om Honey Porter då jag i grund och botten tycker att idén är väldigt intressant, smaksätt den ganska tunga portern med lätt och söt honung. Det borde ju bli så bra. Men jag är inte övertygad, jag kan bara inte fastna för Honey Porter då jag tycker att ölen lämnar ett alldeles för tråkigt slutintryck. Betyget stannar idag på två flaskor av fem möjliga, Samuel Adams kan så mycket bättre.

onsdag 28 april 2010

Ytterligare majnyheter

Ser man på vid en närmare titt bland nyheterna som Systembolaget lanserar i början på maj så har det nu dykt två stycken amerikanska öl till. Skillnaden mellan dessa och den tidigare nämnda Summer Solstice är att dessa två nyheter finns i en betydligt mer begränsad mängd.

Dugan A:
Dugan A är en India Pale Ale från det Colorado-baserade bryggeriet Avery Brewing Company som har haft åtminstone två öl representerade på Systembolaget tidigare. Priset för Dugan A kommer att bli 79.40 för en 650 ml flaska.

AleSmith IPA:
Även den andra ölen i detta nyhetssläpp är en India Pale Ale, denna gång från det Kalifornien-baserade bryggeriet AleSmith Brewing Company. Vill du köpa AleSmith IPA får du vara beredd att lägga 99 kronor för en 650 ml flaska.

Båda dessa flaskor är givna köp för mig. Det räcker med att säga IPA så är det köpet klart ur min synvinkel, då spelar det något höga priset mindre roll. Säljstart på Systembolaget är måndag 3/5.

tisdag 27 april 2010

Juxtaposition

Mörk lager är en typ av öl som jag har ett dubbelt förhållande till. När jag dricker en mörk lager så har jag en tendens att alltid bli förtjust som en barn på julafton men samtidigt är det en typ av öl som jag snabbt blir trött på, en typ av öl som brukar göra mig ointresserad ganska så snabbt.

Det är inte så ofta som det dyker upp (amerikansk) mörk lager på Systembolaget, en snabb tillbakablick i minnesarkivet ger mig Samuel Adams Black Lager och Saranac Black Forest, därför är det med tillförsikt som jag plockar en kyld flaska Juxtaposition som är ett samarbete mellan det Kalifornien-baserade bryggeriet Stone Brewing Company, det Massachusetts-baserade bryggeriet Cambridge Brewing Company och det skotska bryggeriet BrewDog.

Kapsyl av och provningen av Juxtaposition är igång. Det första som slår mig när jag börjar hälla upp min flaska Juxtaposition i glaset är den enastående mängden skum, här får man vara försiktig så att det inte kommer öl utanför glaset. Detta lätt brunfärgade skum försvinner hyfsat fort till stora delar men en centimeterhög krona av skum blir kvar länge i glaset. I glaset så dansar också en bra mängd kolsyra, något som kanske bekräftar att detta är en mörk lager och inte en stout.

Doften innehåller en del kaffe, kakao och något som jag tror är lakrits eller anis. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig egentligen men jag hade på något vis trott att en mer tydlig och kraftig arom skulle finnas i Juxtaposition. Nu är det väl inte en diskret doft som ölen ger ifrån sig men ändå lite anonym.

Samma sak gäller smaken, det är ingenting som är jättetydligt i smaken i min mening. Samtidigt så finns det en hel del smak i ölen, jag blir bara inte riktigt klok på vilka. Här finns lite humlesmak som man kan förvänta sig av en rejäl pilsner men också lite bitterhet som från ett lite för starkt kaffe och visst är det lite jäst/deg smak också.

Den riktigt höga alkoholhalten på 10.0% döljs dock effektivt av de smaker som finns i Juxtaposition, vilket kanske är en motsägelse i sig. Jag kan i alla fall inte märka någon ton av alkohol och det är klart positiv egenskap hos ölen i mitt tycke.

Juxtaposition ingick som en tillfällig nyhet bland de nyheter som lanserades av Systembolaget i mitten på mars. Ölen är redan slutsåld på Systembolaget men den skall finnas att få tag på hos mer välsorterade pubar. Priset för Juxtaposition då den fanns tillgänglig på Systembolaget var 66 kronor för en 330 ml flaska.

Hur slutar då mitt äventyr med Juxtaposition? Ja lite grand som det började kanske, Juxtaposition är en sådär lite lagom god öl med sådär lite lagom god eftersmak och med sådär lite lagom fina andra egenskaper. I det långa loppet tror jag knappast att det är en öl som jag kommer att komma ihåg men jag är samtidigt glad över att jag har fått prova den. Av dessa rader att döma så är det väl inte mer än rätt att Juxtaposition får betyget tre flaskor av fem möjliga.

söndag 25 april 2010

Sommarnyheter på Systembolaget

Årets andra stora nyhetslansering på Systembolaget, de så kallade sommarnyheterna, kommer att ske måndag 3/5. Precis som vårlansering så är tanken att de nyheter som ingår i detta nyhetssläpp skall finnas tillgängliga i tre till fyra månader.

Förutom mängder med rosévin så innehåller detta nyhetssläpp tyvärr bara en enda amerikansk öl, men det är bättre än ingenting alls i alla fall.

Summer Solstice:
Summer Solstice är den andra ölen vi får stifta bekantskap med från det Kalifornien-baserade bryggeriet Anderson Valley Brewing Company. Då den första, Hop Ottin' var en öl som var riktigt trevlig så hyser jag viss förhoppning även om denna öl som är en ale som också har en del vete i sig. Det låter spännande, jag hoppas att det är det också. Priset kommer att ligga på 19.80 för en 355 ml flaska.

torsdag 22 april 2010

Tekniska svårigheter del 2

Suck... de tekniska svårigheterna fortsätter. I tisdags fick jag ut knappt 300k av mitt 24 MBit ADSL bredband. Då är det svårt att göra något vettigt alls med internet-uppkopplingen och då blir denna blogg lidande.

Om det har något att göra med jag har sagt upp avtalet med min nuvarande leverantör till förmån för en annan skall jag låta vara osagt men man börjar ju fundera...

I skrivande stund har jag lånat en dator och en internet-uppkoppling för detta lilla inlägg. Jag hoppas och önskar att saker och ting börjar fungera normalt igen då jag har ett antal inlägg på lager.

lördag 17 april 2010

Månadens pub

Månadens pub tar tillfälligt paus i april men återkommer i början av maj.

fredag 16 april 2010

Anchor Porter

Det fanns en gång i tiden då jag tyckte att en stout, läs Guinness, var bland det coolaste man kunde dricka. Med tiden har jag väl inte direkt tröttnat på stout men numera har jag en förkärlek för den andra riktigt mörka ölen i klassen, den i regel lite sötare portern. Fullt naturligt av detta resonemang är ölen som Beer Department tittar lite närmare på idag Anchor Porter från det Kalifornien-baserade bryggeriet Anchor Brewing Company.

Det första som jag iaktar när jag öppnar min flaska Anchor Porter är att jag för en liten tripp tillbaka i tiden till lucia och jul och det typiska vörtbrödet som finns att köpa då. Anchor Porter doftar inte mycket men å andra sidan är det en tydlig ren doft av bröd, russin och lite sötma likt det som man kan känna i sirap.

Det är väl ingen överraskning att Anchor Porter är en mörk öl, inte kolsvart kanske, snarare mörkt brun. Ett väl tilltaget skum bygger upp i glaset, lätt brunfärgat av ölen. Skummet ligger sedan till stora mängder kvar genom hela provsmakningen. Trevligt värre!

Smakmässigt innehåller också Anchor Porter det mesta som man kan önska av en bra porter. Karamell, knäck och en fin dos av kryddor är det första som jag känner. Sedan en dos kaffe och avslutningsvis en bränd ton som även är det som ligger kvar längst i munnen. Möjligtvis kan den brända tonen bli lite för mycket i det långa loppet men Anchor Porter är ändå en öl som blandar sina smaker på ett prima sätt.

En av anledningarna till att jag numera föredrar Porter framför Stout är att ölen är lite livligare. Anchor Porter är inget undantag, kolsyran finns i relativt rikliga mängder vilket gör att ölen inte smakar avslaget som ibland en stout kan göra, speciellt när man kommer en bit ned i glaset.

Anchor Porter är en öl som tillhör det ordinarie sortimentet på Systembolaget, den är därmed hyfsat enkel att hitta åtminstone i de mer välsorterade butikerna. Priset för Anchor Porter är 18.90 för en 355 ml flaska. Alkoholhalten ligger på 5.6%.

Som avslutning på det hela är det dags att sätta ett betyg. Det tog en lång stund innan jag började se förträffligheten med ölen från Anchor Brewing Company, exempelvis är deras flaggskepp Steam Beer en öl som jag tycker är överskattad. Anchor Porter är då bättre, rejält mycket bättre vill jag säga. Betyget sticker därför iväg till fyra flaskor av fem möjliga.

torsdag 15 april 2010

Mitt i månaden nyheter april

Om det mindre mitt i månaden nyhetssläppet i mars var en ren guldgruva för oss som gillar amerikansk öl så är tyvärr april månad det omvända.

Inte en enda amerikansk öl finns bland de nyheter som Systembolaget lanserar 15/4. Man får hoppas på bättre tider igen i maj.

onsdag 14 april 2010

Tekniska svårigheter

Så där ja, då är Beer Department tillbaka på banan igen efter en dryg vecka med tekniska svårigheter.

Den goda nyheten är att ett antal öl har hunnit drickas under tiden så inom de närmaste dagarna kommer det är några rader om dessa.

söndag 4 april 2010

Founders Breakfast Stout del 2

Beer Department visade sig vara lite fel ute när Breakfast Stout var på tapeten häromdagen. De flaskor som fanns kvar av Breakfast Stout har dragits in av Systembolaget.

Efter cirka två veckors försäljning av Breakfast Stout, omkring 1400 flaskor har sålts, så har någon med insikt i de svenska lagarna kommit på att det är strängeligen förbjudet att sälja denna öl.

Anledningen... Jo enligt Svea rikes lag får man inte sälja alkohol (med reklam) som riktar sig mot personer som är yngre än 25 år. Så långt allt väl, tanken är naturligtvis att inte skall uppmuntra drickande i alltför tidig ålder. Vad är då problemet med Breakfast Stout? Jo den redan nämnda etiketten på ölflaskan visar ett ungt barn som äter ur en skål och här träder lagen in och säger att öl- och vinetiketter får inte heller visa någon som kan misstänkas vara under 25 år. Detta räknas helt enkelt som olaga reklam det med.

De flaskor som nu finns kvar av Breakfast Stout kommer att förses med ett klistermärke som döljer barnet och sedan är tanken att flaskorna istället kommer att säljas på pubar i Sverige. Så med lite tur så kommer det finnas en chans till att avnjuta denna fantastiska öl.

lördag 3 april 2010

Glad Påsk

Beer Department önskar alla som läser detta en riktigt Glad Påsk.

Hoppas att det hinns med en och annan smarrig öl bland all mat och godis.

fredag 2 april 2010

Founders Breakfast Stout

Långfredag 2010. Kanske inte en dag då man skall dricka öl och kanske inte en dag som man skall slå på datorn överhuvudtaget av respekt till religionshistorien. Men Beer Department får göra det bästa av situationen och välja en öl som är lika kolsvart som denna dag är för de mest troende. Idag tittar Beer Department närmare på Breakfast Stout från det Michigan-baserade bryggeriet Founders Brewing Company.

Kaffe. Mängder med kaffe. Det är min första tanke när jag öppnar min flaska Breakfast Stout. Doften sprider sig fint i rummet och det doftar precis så gott som kaffe gör på de morgnar då man är sådär extra mycket sugen på kaffe. Någonting retar också min näsa lite grand så där som det känns innan man nyser. Genast blir jag lite rädd för att det är doften av alkohol och därför så väntar jag några sekunder extra innan jag smakar Breakfast Stout.

Dessa sekunder ger mig dock tid till att ta en ordentlig titt på ölen. Föga överraskande är det verkligen en kolsvart öl. Inte ens när jag håller glaset med Breakfast Stout mot ljuset så tränger det genom denna mörka vägg av öl. Skummet lägger sig högt och bubbligt i glaset men skummet försvinner också väldigt snabbt till att bara bli en yta på ölen.

Smaken är helt klart fylld av starkt kaffe den med, en mustig smak som fyller alla delar av munnen. Trots att Breakfast Stout har sin dos av bitterhet så är det ändå en öl som inte blir svårdrucken, Breakfast Stout är samtidigt len och gräddig. Balansen mellan smakerna är väl anpassad. För en gångs skull störs jag inte heller nämnvärt av att det finns lite alkohol i smaken, denna gång så bidrar det istället till helhetsupplevelsen, kinderna hettar behagligt av alkoholhalten på 8.3%.

För att vara en stout så noterar jag också att Breakfast Stout innehåller ovanligt mycket kolsyra, inte alls så mycket som jag normalt brukar finna i en rejäl stout. Nu är det ingen nackdel alls, tvärtom piggar det upp och jag tror att det hjälper till när det kommer till drickbarheten. En person som normalt inte gillar den lite "avslagna" stilen på stout skulle nog uppskatta Breakfast Stout mer. Måste också bara ge ett extra plus till den hysteriskt snygga etiketten som finns att skåda på Breakfast Stout. Den kan inte beskrivas, den måste ses.

Breakfast Stout tillhörde de öl som lanserades som mitt i månaden nyheter för mars. Ölen finns fortfarande tillgänglig på Systembolaget men likt de flesta smålanseringar enbart på de tre Systembolag som säljer samtliga nyheter, Regeringsgatan i Stockholm, Nordstan i Göteborg samt Hansacompagniet i Malmö. Breakfast Stout kostar 54.90 för en 355 ml flaska.

Avslutningsvis en summering av det hela. Breakfast Stout är en riktigt trevlig öl. Nä det är faktiskt bortom det, Breakfast Stout är en väldigt bra öl. Det spelar ingen roll att priset är relativt högt. Det spelar ingen roll att man bland alla andra smaker också hittar lite alkohol. Faktum kvarstår, Breakfast Stout inkasserar det allra högsta betyget, fem flaskor av fem möjliga, till denna perfekt balanserade öl.

Fotnot: Man skall kanske inte försöka vara rolig en dag som denna men se detta som en kort anekdot. I den lilla by som jag är uppväxt i levde en gång en man som byhumorn döpte om till "Långfredan". Anledningen... denna stackars man var lång och tråkig precis som denna dag var på den tiden i Sverige då religion och kyrka hade en mer framträdande roll.