Beer Department: Shipyard Imperial Porter

söndag 27 september 2009

Shipyard Imperial Porter

Shipyard Imperial Porter ingår i Alan Pugsley's Signature Series från det Maine-baserade bryggeriet Shipyard, en serie öl där bryggmästaren engelsmannen Alan Pugsley får tämligen fria händer att skapa öl efter bästa förmåga.

"Very dark" säger etiketten om färgen på Imperial Porter, tveklöst är det en mörk öl men jag vet inte om jag håller med om "very dark" det är inte direkt en öl som är svart som natten, här finns helt klart en brun ton också. Skummet växer till sig fint i glaset och stanner kvar en hyfsad stund. Doften innehåller klara toner av choklad men här finns också lite grand nybryggt kaffe.

När jag tar den första klunken av Imperial Porter så slås jag genast av att smaken är anmärkningsvärt tunn och lite oljig. Det här är en Imperial Porter för sjutton, det är något som jag förväntar att det skall golva mig. Det gör definitivt inte Imperial Porter. Jag saknar också den sötma som man normalt kan hitta i en porter till skillnad från en stout.

Eftersmaken däremot är enorm, den varar hur länge som helst. En bränd ton ligger kvar i munnen i flera minuter efter det att jag smakar på Imperial Porter. Att smaken ligger kvar så länge är väl i sig positivt men jag måste säga att den brända smaken, som en chokladkaka med mängder av kakao i, är på gränsen till obehaglig. Som micro-popcorn som man låter "poppas" lite för länge men som du ändå bestämmer dig för att äta.

När alkoholhalten börjar nå nivåer en bit över sex procent blir jag alltid lite tveksam, speciellt om det är en lager jag dricker. "Som vanligt" när det gäller Porter så märks inte den ganska höga alkoholhalten på 7.1% av i Imperial Porter vilket självklart är positivt.

Just nu finns inte Imperial Porter att köpa på Systembolaget. Då den fanns så kostade den 58.60 för en 650 ml flaska.

Betyget slutar till sist på tre flaskor av fem möjliga. Shipyard Imperial Porter är ingen dålig öl, men det är inte heller något jag slår frivolter av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar